стрілка навігації     стрілка навігації  Рецепт пісочного тіста





Рецепт пісочного тіста

Рецепт пісочного тіста
автор рецепта Автор: Надя



Вам знадобиться для пісочного тіста:

  • Варіант 1
  • склянку борошна (160 г)
  • 100 г олії
  • чверть склянки (50-55 г) цукру
  • половинка яйця і щіпка солі.
  • Отримаємо 300 г готових виробів
  • Варіант 2
  • 2 склянки борошна
  • 200 г масла
  • півсклянки цукру
  • 1 яйце, сіль
  • вихід - 800 г випічки
  • Варіант 3
  • 3 склянки борошна
  • 300 г масла
  • стакан цукру
  • 1,5 яйця, сіль
  • результат - 1,2 кг випічки

Спосіб приготування пісочного тіста:
Яке масло - вершкове, вершково-рослинне високожирні спреди або звичайний маргарин - справа смаку. Краще спробувати і те, і інше - і вибрати для себе.

Питання про необхідність соди - дискусійне. Хтось пече без неї, хтось-додає. Та й рецепти різні. У всякому разі, якщо кладемо соди на кінчику ножа - гасити чимось кислим не варто. Сода додається в розтерті цукор з маслом і яйцями перед засипанням борошна.

Робимо тісто. Масло розтираємо з цукром, додаємо яйце, перемішуємо до однорідності, всипаємо борошно і замішуємо тісто - краще рукою. Переносимо його на обробну дошку і швидко вимішуємо обома руками.

Тісто має бути м'яким і пластичним. Скачуємо його в кулю, загортаємо в харчову плівку або полотняну серветку. На півгодини кладемо в холодильник - це збереже еластичність пісочного тіста, дозволить легше розкачати його качалкою і забезпечити гарний зовнішній вигляд випічки: вона не потріскається в духовці. Всі приготування пісочного тіста зазвичай займає 10 хвилин.

Є більш складний спосіб замісу. Борошно просіюється на обробну дошку, висипається цукор і сіль, а нарізане шматочками охолоджене масло рубається з борошном 1-2 ножами до одержання однорідних крихт. Після чого додаються яйця і тісто вимішується руками. Тут особливо важлива швидкість роботи.

Після холодильника тісту необхідно трохи полежати на столі, злегка «зігрітися». Розкачувати, злегка підсипавши борошном, на рівній поверхні. Якщо борошна підсипати багато, воно потім буде горіти при випічці.

З пісочного тіста печуть пироги, торти, тістечка, печиво. Можна пласт м'якого тіста розкачати і скористатися фігурними виїмками, а можна просто виліпити будь-які фігурки, букви і т.д. руками. Дуже люблять ліпити з тіста діти - не варто позбавляти їх цього задоволення.

Печемо на сухих листах - пісочному тісту змазка не потрібна. Духовку нагріваємо - в залежності від виробів - від 180 до 220 градусів, для випічки вистачає 10-15 хвилин. Колір готових виробів повинен бути золотистим. Коли охолонуть - їх легко зняти з дека.

Товщина печива, фігурок з пісочного тіста повинна бути 4-6 мм, для пирогів, тортів і тістечок - 8-10мм. Більш товсті шари пропікаються гірше. Треба відзначити, що виліплені невеликі фігурки, навіть більш товсті, пропікаються нормально.

Тісто можна ароматизувати ваніллю, корицею, додати какао, горіхи, сир... всі варіанти не перерахувати.

За нашим базовим рецептом пісочного тіста ви зможете зробити його в будь-який момент і випекти з нього, що душі завгодно. Ось такий рецепт пісочного тіста.
Смачного!

Декілька порад:
При створенні пісочного тіста час - важливий фактор. Чим довше вимішуємо тісто, тим сильніше воно втрачає пластичність і легкість, і тим більш жорсткою вийде випічка.

Замість цукру зручніше користуватися цукровою пудрою - її простіше і швидше розтерти з маслом і отримати однорідну масу. Крім того, з пудрою тісто більш розсипчасте. Пудри потрібно в тісто трохи більше, ніж цукру-піску.

Любите дуже розсипчасте тісто - замініть частину яєчних білків жовтками.

Якщо печемо великі пласти тіста - це краще робити на великих металевих аркушах без бортиків - легше буде зняти пласт.

Якщо тісто сильно кришиться при розкочуванні - значить, вироби з нього мають всі шанси бути жорсткими. Щоб «врятувати» пісочне тісто, його треба добре охолодити, потім перемяти. Якщо пластичність не відновлюється - додаємо яєчний жовток і знову перемішуємо.

Часто буває зручніше розкачувати тісто на папері для випічки.

Якщо частина великого пласта пропеклась, а інші - ні, акуратно закриваємо пропечені місця папером (зверху і знизу, якщо це можливо) і продовжуємо випікати до готовності.

Якщо передбачається з пісочного пласта нарізати після випічки пластики для багатошарових тістечок або торта - практичніше зробити неглибокі надрізи ножем або проколи до випічки.

Пісочне тісто можна зберігати в холодильнику до трьох діб, можна навіть заморозити його.



Додати коментар:

Текст: